Beethoven, 9 de Symfonie 200 años – Klassiek Centraal

-

Nacimos el 7 de mayo de 1824 – 2024. Hace 200 años, la nueva sinfonía de Ludwig Van Beethoven fue la primera canción. Cuando encuentres el lugar adecuado para comenzar con las composiciones más icónicas, podrás ir y dejar que brille sin genio. ¿Adónde fuiste desde allí? Misschien besefte hij het in elk geval zeer goed…

Het verhaal dat Beethoven zijn negende niet zelf hoorde omdat hij zo doof como was, moet nu eindelijk maar eens van de baan. El compositor no lo hizo. Hij leed wel aan een ernstige vorm van tinnitus waar hij als tiener al enige last van had. Entonces puedes escuchar las palabras que están ahí y puedes escuchar música en Bonn y algunas de las otras voces todavía están ahí. Tinnitus kan klanken overstemmen. I hoort door de storende tinnitusklank iets anders niet, maar eigenlijk ben je niet doof.

Se cree que Beethoven vincula nog hoorde – que vind je terug in zijn volgekriebelde notas. Zo mag je er van uitgaan dat hij zijn negende wél hoorde ook al zegt de mito que hij niets hoorde. Los rojos ya estaban, y los slots fueron los primeros y no tuvimos ningún aplauso, pero aún no hacía falta publicarlos. Er is echter niet één getuigenis die Beethoven citeert waar hij dat zou beweren. De enig noteerde getuigenis est deze van de sopraansolo die op het podium naar Beethoven ging en hem naar het pubek keerde omdat ze dacht dat hij het aplausos y gejuich niet horde. Hij weende toen nog Feller.

Persoonlijk is het mijn overtuiging that Beethoven zijn symfonie, hoe erg de tinnitus ook was, wel kon horen – hoe verstoord ook – y que hij weende van diepe ontroering that hem gelukt was. Una vez que la música ha sido lanzada, la música aún no se ha publicado. Beethoven deed het niet voor het applaus van die premiere, hij deed het voor de Mensheid. Daarom die ‘Oda an die Freude’.

Más de dos kilómetros sinfónicos de papel volgeschreven. La estructura, la verdad y el hecho de que todavía esté en funcionamiento ahora están vigentes. Zeer veel boeiende en leerrijke literatuur est voorhanden zodat het niet aan ons is om een ​​​​eigen visie te brengen dan alleen uit de doeken te doen dat de man die ¼ van ons est via zijn grootvader Louis, zeer goed wist wat hij verwezenlijkt had en dat hij het ondanks alles toch nog wat kon horen. Esto no es lo que escuchas, es de dos sinfonías inmensamente populares con antecedentes artísticos, Japón nunca se ha visto en otros países. Y aquí no tenemos nada que decir sobre la música de Friedrich Schiller y la canción “Oda y Freud” cuando fue escrita por los europeos que la escucharon, y la escuchamos de Herbert von Karajan. Het legde dobladillo trouwens geen windeieren de direct zijn nakomelingen genieten nog steeds de rechten. Maar goed dat Beethoven dat niet geweten heeft, hij zou er bijzonder boos voor zijn dat een ander zijn zakken zo vult met zijn werk. Of hij opgezet zou zijn met het feit dat dit deel van zijn creatie een anthem werd, laat ik tussenbeide.

Wat er ook van zij, doof of niet doof, himno de geen anthem, de negende symfonie zal nog lang, heél lang en misschien wel langer dan de EU overleven en mensen inspireen, in bewondering brengen, entusiasmo. Eigenlijk kan je wel stellen dat Beethoven zijn Ode an die Freude eigenlijk een ‘Ode an Beethoven’ is, al was dat niet zijn bedoeling. De Grootste eer komt hem toe, de schepper, el genio, la maravilla de Beethoven. Beste Ludwig Van Beethoven, bij esto: ¡gracias, bien! Met een diepe buiging voor you, Keizer van de Muziek.

-

PREV Met Gala 2024: los mejores looks de las famosas en las after-party
NEXT 200 años de la 9ª Sinfonía de Ludwig van Beethoven, epopeya de la universalidad